Ruxandra CESEREANU
Deliruri si delire – O antologie a poeziei onirice romanesti
Preambul, miniportrete si selectie de texte de Ruxandra Cesereanu, Editura Paralela 45, Colectia „Antologiile Paralela 45“, Pitesti, 2000, 253 p., f.p.
Pentru ca cititorul obisnuit sa se apropie de literatura pornind de la „virfurile“ ei, antologia Ruxandrei Cesereanu propune, din capul locului, un alt fel de lectura a poeziei romanesti. Deliruri si delire este o antologie tematica, nu valorica. Fidela proiectului sau dintru inceput, autoarea selecteaza numai poetii care manifesta o tendinta clara spre delir, in toate formele sale, fie ca sint autori de marca sau voci mai putin cunoscute.
Daca prin chiar natura ei o antologie tematica este restrictiva, inchisa, Ruxandra Cesereanu incearca si reuseste sa-si transforme volumul intr-o deschidere catre toate nuantele si formele delirului poetic, fie el „himeric, nebunie, febrilitate, funambulesc, psihedelic ori chiar fantastic pur“.
Fie ca e vorba de „deliruri“ reale sau de „delire“ mimate, aceasta antologie isi capata farmecul deplin doar receptata drept ceea ce este de fapt: un joc cu textele, un mozaic care se construieste si se reconstruieste in jurul unei teme. Un text continuu, un fluid, un „delir“ al poeziei. Miscarea este orientata de la text la autor, nu invers. In acest sens, autoarea ignora voit orice informatie care tine de istoria literara (cronologie, posibile incadrari in diferite curente literare etc.). Singura legatura, cea mai trainica, ce se stabileste intre autorii antologati, este apartenenta lor la marea familie a „delirantilor“.
Din multitudinea poetilor prezentati in volum (60 la numar, de la Eminescu si Macedonski pina la Judith Mészáros si Ioan es. Pop) am selectat, oarecum la intimplare, citeva versuri din Leonid Dimov, cu al sau „labirint oniric fabulos“: „..