Miercuri, 20 decembrie 2000, presedintele ales, Ion Iliescu, a depus juramantul fata de tara si popor. Ex-liderul Partidului Democratiei Sociale din Romania a mai condus Romania de vreo cateva ori (1989-1990, 1990-1992, 1992-1996), dar cele trei mandate anterioare, oricum le numeri, tot unul singur rezulta in urma calculului. Asa ca, noul mandat (2000-2004) este doar al doilea.
Oricum ar fi, activitatea prezidentiala de dinainte de 1996 a lui Ion Iliescu nu s-a ridicat nicidecum la cotele unei veritabile performante. Desi, intr-adevar, in primii sapte ani de dupa 1989, s-au pus bazele statului de drept, tot atunci a avut loc un distrugator proces de restaurare a comunistilor din linia a doua a PCR in toate pozitiile importante ale societatii romanesti. In acei ani s-a produs imbolnavirea grava a Romaniei, adica explozia fenomenului infractional, generalizarea coruptiei sau falimentarea economiei nationale etc.
In campania electorala, Iliescu n-a precupetit nici un efort in a convinge electoratul ca este omul providential pentru tara. Iata cateva dintre angajamentele luate de noul presedinte al Romaniei: combaterea saraciei, concomitent cu impartirea mai echitabila a bogatiei acestei tari intre cei ce muncesc; crestere economica durabila, stabila si sustinuta care sa aiba caracteristicile unei economii de piata functionale, bazate pe concurenta loiala, eficienta, reguli clare, institutii de reglementare si de respingere a dominatiei monopolurilor; rezolvarea problemei proprietatii; reforma fiscalitatii in directia despovararii populatiei; refacerea autoritatii statului etc.
In discursul prilejuit de investirea in functia de presedinte al Romaniei, Ion Iliescu a promis, din nou, ca va fi "alaturi de oameni, impreuna cu ei". In primul rand, noul sef al statului (probabil si in calitate de institutie ce desemneaza premierul) a vorbit de elaborarea