Basarab NICOLESCU
Stiinta, sensul si evolutia. Eseu asupra lui Jakob Böhme
Prefata de Antoine Faivre. Traducere din franceza de Aurelia Batali, Editia a II-a, Editura Vitruviu, Colectia „Eseu“, Bucuresti, 2000, 132 p., f.p.
Poet, fizician, eseist si filozof, Basarab Nicolescu nu mai are nevoie de nici o prezentare. Plecat de mai bine de doua decenii din Romania, Domnia sa a devenit o celebritate a vietii intelectuale pariziene, lucru nu tocmai usor de realizat si, mai ales, nu tocmai accesibil tuturor acelora ce au visat sa cucereasca notorietatea in orasul de pe Sena. In domeniul lui de predilectie, care este reflectia interdisciplinara asupra fundamentelor filozofice ale stiintei, Basarab Nicolescu a intilnit la Paris un spirit rector care l-a inteles si l-a ajutat: Stéphane Lupasco. Talentul, seriozitatea si credinta l-au impins sa reuseasca acolo unde cei mai multi dintre intelectualii valahi s-au ratat: din acest punct de vedere, Parisul este necrutator.
Dupa ce a debutat in perioada romaneasca printr-un studiu de exceptie dedicat laturii mistice a literaturii lui Ion Barbu, iata ca Basarab Nicolescu recidiveaza spectaculos, publicind in tara lui de origine volumul Stiinta, sensul si evolutia. Eseu asupra lui Jakob Böhme. Sintem in fata unui text care iese in afara obisnuitului. Deloc amplu, ferit de prolixitatea dezagreabila a acelora care, neavind ce spune, se dedau unei grafomanii suspecte, eseul despre Böhme face parte din acea categorie, rara, a cartilor esentiale pentru ca izbuteste sa comunice un adevar vital intr-o forma esentializata. Cumva vizionar, la fel ca si misticul german din Renastere de a carui opera se ocupa, Basarab Nicolescu pledeaza cu rigoare si simplitate pentru salvarea planetara a civilizatiei omenesti, amenintata de o nociva proliferare tehnologica. Tema nu este noua, ea a facut gloria radic