?Legea 145/1997 privind asigurarile sociale de sanatate face o enumerare expresa si limitativa cu privire la cei care trebuie sa plateasca taxa de 7%. In aceasta enumerare nu figureaza si drepturile de proprietate intelectuala. Presedintele CNAS din acea perioada, Alexandru Ciocalteu, a extins vadit aceasta enumerare?, a spus titularul catedrei de Drept Public a Universitatii Bucuresti prof. univ. dr. Corneliu Liviu Popescu. Lectorul universitar Flavius Baias, fostul purtator de cuvint al Ministerului Justitiei, a declarat: ?Tot ce s-a platit trebuie restituit. Cei in cauza trebuie sa faca o cerere adresata Casei de Asigurari de Sanatate prin care sa solicite restituirea banilor. In cazul unui refuz se face actiune in justitie?. ?Am auzit de aceasta hotarire, insa pina nu primesc ceva scris nu o luam in considerare?, declara directorul general al Casei de Asigurari de Sanatate, inginer economic Robert Stefan. In cazul in care Casa de Sanatate primeste un act scris referitor la aceasta hotarire, cei ce detin drepturi de autor isi vor primi banii inapoi. ?Nu vom incerca nici o cale de atac a acestei hotariri. Eu urmez legea, nu o combat. Stringem sute de miliarde zilnic. Aceasta suma de 7% este foarte mica. Cei care au platit-o cash o vor primi inapoi cash. Cei ce au platit-o prin cont bancar o vor primi prin cont bancar?, adauga directorul Robert Stefan.
La 15 august 2000, Liviu Popescu a dat in judecata CNAS pentru incasarea ilegala a contributiei pentru drepturile de autor. In prima faza a pierdut, in final ajungindu-se la Curtea Suprema de Justitie, care a dat dreptate initiatorilor actiunii din justitie. (Ioana Moldoveanu)
Excursii in strainatate pentru elevi
In cadrul programului ?Impreuna pentru copii?, derulat de Ministerul Turismului si Agentia Nationala a Taberelor si Turismului Scolar (ANTTS), elevii, profesorii si chia