Somnul - este foarte important pentru mentinerea energiei sexuale. Pentru potenta, cel mai bun somn este cel cuprins intre orele 23.00 si 7.00.
Sportul - cele mai indicate sporturi sint cele dinamice (alergare, inot, arte martiale, tenis, baschet etc.), care permit acumularea de compusi energetici in celule. Sporturile de forta (culturismul, halterele) nu sint indicate pentru mentinerea unui bun tonus sexual.
Debutul vietii sexuale - perioada optima pentru inceperea vietii sexuale este cuprinsa intre 18 si 25 de ani. Dupa aceasta virsta, inceperea vietii sexuale poate fi urmata de esecuri cu repercusiuni care pot fi greu de corectat ulterior.
Masturbarea - inaintea inceperii vietii sexuale duce de obicei la tulburari de erectie, dificil de tratat ulterior. De obicei, imaginile erotice induc nevoia de raport sexual. In astfel de situatii insa, de cele mai multe ori tinerii prefera sa se masturbeze. In cazul baietilor, aceasta duce la aparitia erectiilor incomplete si la ejaculare precoce.
Frecventa raporturilor sexuale - trebuie sa tina seama de ritmul fiecarui individ. Pina la virsta de 30 de ani, medicii recomanda un raport sexual la una-trei zile, iar pina la virsta de 50 de ani, un raport la trei-patru zile, insa acest ritm depinde de fiecare individ in parte. Raporturile sexuale sint un reglator al functiilor sexuale si un tonic pentru intregul organism. In cazul in care barbatul se simte obosit sau nu simte dorinta unui raport sexual, frecventa acestora trebuie scazuta.
Alcoolul - desi intr-o prima faza faciliteaza aparitia dorintei sexuale la nivelul cortexului cerebral, in timp duce la atrofie testiculara si deci la scaderea cantitatii de hormoni androgeni secretati, necesari erectiei. Din cauza continutului de lupulina, berea provoaca, in timp, un deficit sexual la barbati, iar tulburarile de erectie care a