Monoloagele vaginului de Eve Ensler. Producatori: Institutul Est European de Sanatate a Reproducerii, Teatrul ARIEL – Tirgu Mures, Fundatia Dramafest, Programul underground. Regia, traducerea si ilustratia muzicala: Alina Nelega. Scenografia: Alina Herescu. Distributia: Monica Ristea Horga, Roxana Marin, Elena Purea. Lumini: Ioan Trif. Sunet: Titus Jovrea. Tehnica de scena: Stefan Jitianu, Iuliu Trutia. Sef-productie: Claudia Chibelean. Regia tehnica: Liviu Balcescu.
A scoate din context nu este chiar cea mai ortodoxa operatiune. Am decis totusi sa apelez la impricinata modalitate dintr-un motiv ce tine mai mult de ratiunile cercetarii. Activitate inrudita oarecum cu actul critic! Intreprind o tentativa de a verifica – sa zicem – in conditii de laborator care este valoarea in absolut a piesei si, implicit, a spectacolului Monoloagele vaginului de Eve Ensler. De aici si distanta autoimpusa intre data lecturii textului, urmata, la scurt timp, de vizionarea spectacolului, si prezentul exercitiu critic.
Las, prin urmare, deoparte cadrul V-Day, miscare mondiala de lupta impotriva violentei asupra femeilor, cu intreg arsenalul sau de informatii si statistici internationale, definitii date de Natiunile Unite si implicatii, de consecinte psihologice si asupra sanatatii femeii. In urma ramine si Campania V-Day Romania 2002, prima de acest gen din tara, organizata de Institutul Est European de Sanatate a Reproducerii. Informatii despre misiunea asumata, despre parteneri si evenimente, precum si o serie de studii si date nationale se gasesc la adresa web www.vday.org. Nu abordez nici strategiile artistice si sociale elaborate si puse in opera in tandem de Teatrul Ariel si Fundatia Dramafest, intre care teatrul underground sau asocierile remarcabile in producerea unor spectacole ori in dezvoltarea unor proiecte educationale.
Ma opresc direct la piesa scr