Ordonanta 76/2001, cea care a ?instaurat? Biroul Unic, a fost completata si modificata de parlamentari. Dupa indelungi dezbateri, ei au aprobat in cele din urma modul in care vor trebui sa mearga lucrurile la Biroul Unic. Actuala lege a schimbat cu mult prevederile ordonantei.
De la aparitia primului material din seria ?preschimbarii?, am primit la redactie nenumarate sesizari din partea celor direct interesati. Marea problema a comerciantilor este termenul-limita de preschimbare. ?Pentru ca termenul-limita ni s-a parut prea mic, l-am modificat. Acum termenul-limita de preschimbare este de 18 luni, de cind a intrat in vigoare Ordonanta (1 iulie 2001), adica 1 ianuarie 2003?, ne-a spus Lucica Lepadatu, secretarul Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare din Camera Deputatilor. Pentru confimare, l-am contactat pe Teodor Dragan, vicepresedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a municipiului Bucuresti (CCIRB). ?Stiu ca exista ambiguitati vizavi de data-limita de preschimbare. Am participat la dezbaterile ambelor Camere ale parlamentului, si data-limita de preschimbare a fost prelungita cu inca 6 luni fata de termenul initial, care era 1 iulie 2002. Faptul ca s-a dat votul final inseamna ca ultimul termen este 1 ianuarie 2003?.
Firme infiintate prin corespondenta
Daca inainte dosarul de inregistrare trebuia depus direct la Biroul Unic, acum solicitantul il poate trimite si prin posta. Functionarii de aici sint obligati ca, imediat dupa ce il primesc, sa-l inregistreze si sa-l transmita acelor autoritati publice care trebuie sa emita autorizatiile necesare. In cel mult 20 de zile de la data depunerii dosarului, comerciantul va primi noul certificat de inregistrare, care cuprinde codul unic si anexa cu autorizatii. Daca dosarul este incomplet, viitorul patron va primi un raspuns in scris. Daca pina acum