In aceasta perioada se constata o crestere a numarului persoanelor cu alergii la alimente, cele mai frecvente fiind alergiile la capsuni, zmeura, fragi, la fructele de sezon in general. Alergia alimentara este cea mai frecventa, legumele si fructele determinand o sensibilitate deosebita.
Avand in vedere ca pietele din Iasi au fost "invadate" de fructe, este bine de stiut ca si acestea pot provoca alergii, si inca unele destul de grave, chiar fatale.
Manifestarile clinice ale alergiei la alimente sunt diverse - de tip cutanat, urticaria, rinoconjunctivita, de tip digestiv (gastroenterocolite), manifestari la nivelul gurii, rinite, astm bronsic. Cea mai grava manifestare a alergiilor de acest tip este cea alimentara, care poate fi fatala. "Manifestarea poate fi brusca, ducand la scaderea tensiunii arteriale pana la zero, ceea ce duce inevitabil la decesul suferindului. In literatura de specialitate sunt semnalate astfel de cazuri", ne-a precizat dr. Georgeta Sinitchi, medic alergolog.
Pentru determinarea alergenului, adica a agentului care provoaca alergia, se fac teste cutanate. Tratamentul este bazat, in principal, pe renuntarea la consumul alimentului alergizant. Dupa cum a explicat dr. Sinitchi, este foarte important insa si terenul personal sau ereditar al alergicului, pentru ca de acesta depind si manifestarile alergiei. Apoi, persoanei ii este recomandat, pe langa tratamentul medicamentos, si un regim alimentar care trebuie tinut cel putin trei luni. "De cand a debutat sezonul, la cabinetul nostru vin zilnic in jur de trei persoane pe care le identificam ca fiind alergice la capsuni ", ne-a mai spus dr. Georgeta Sinitchi, medic alergolog.
•Alergie la praf si la puricii de balta
La cabinetul de alergologie al dr. Georgeta Sinitchi sunt luate in evidenta persoane cu alergie la praful din apartament si care se afl