Proiectul de revizuire a Constitutiei capata, in ciuda repetatelor aminari, contururi mai precise. Puterea si Opozitia au ajuns saptamina trecuta la un acord asupra platformei comune privind revizuirea Constitutiei. Punctele care au intrunit majoritatea se refera in principal la conservarea numarului actual de parlamentari, precum si la diferentierea atributiilor celor doua Camere ale Parlamentului. Restul propunerilor de revizuire s-au orientat in directii determinate de optiunile si orientarile fiecarui partid in parte. Sa notam ca exemplu, in acest context, ca Partidul Romania Mare – partid cu multe si grele imunitati de aparat! – a fost singurul care s-a opus masurii de restringere a sferei de actiune a imunitatii parlamentare strict la opiniile exprimate in cadrul activitatii de parlamentar. Tendintele au confirmat declaratiile de intentie anterior formulate de partidele parlamentare. PSD-ul, pe de o parte, a pledat pentru un Executiv cu puteri sporite, propunind, de pilda, formula dizolvarii Parlamentului la cererea Guvernului, de catre presedinte.
Opozitia, pe de alta parte, a sustinut ideea unui Parlament mai puternic. Parlament care, conform vointei consensuale a partidelor politice, nu va suferi nici o modificare in ceea ce priveste numarul senatorilor si deputatilor si nici in ceea ce priveste modul lor de alegere, adica cel proportional, pe liste.
Masura contestata de o buna parte a societatii civile, pastrarea votului pe liste este totusi, la ora actuala si in cadrul sistemului de partide romanesc, singura cale de conservare a unui sistem pluralist. Fireste ca se poate imputa partidelor motivatia din spatele unei asemenea decizii, la care se adauga, probabil, si alte considerente, in afara celor de politica generala. Se poate oricind spune ca dorinta partidelor politice de a mentine votul pe liste este determinata mai degraba de nevoi