Doua milioane de agricultori trebuie sa-si gaseasca alt loc de munca
Punctul-cheie al integrarii in UE, pentru orice stat candidat, este problema agriculturii. Diferenta intre Romania si ceilalti este ca oficialii romani nu au explicat niciodata ce inseamna acest dosar si care vor fi sacrificiile care vor trebui suportate pentru integrarea in UE. Romania are, la ora actuala, aproape jumatate din populatia activa ocupata in agricultura. In statele membre UE doar 5a din cetateni lucreaza pamintul sau cresc animale. Polonia, spre exemplu, care la sfirsitul anilor '80 avea aceleasi probleme ca si Romania in agricultura, a stiut ca fara sa-si reduca serios numarul de agricultori nu va avea nici o sansa in negocierile cu UE. Si, dupa 12 ani, procentul populatiei ocupate in agricultura a scazut semnificativ, ceea ce ii permite Poloniei sa negocieze in acest moment dosarul agricol. In Romania insa guvernantii au omis sa spuna alegatorilor din mediul rural ca cel putin doua milioane din ei vor trebui sa renunte la agricultura si sa se ocupe de altceva. In lipsa unei politici industriale coerente, dovada ca nici acest capitol nu a fost deschis, si a unei dezvoltari a sectorului serviciilor, acesti oameni nu isi vor gasi de lucru. ?Nu are nici un rost sa discutam despre dosare sau termene.
Problema e mult mai simpla. Intr-adevar, trebuie sa avem o optiune clara daca vrem sa scoatem acesti doua milioane de oameni din agricultura. Daca nu vom face acest lucru n-are nici un rost sa batem la poarta UE?, a afirmat analistul economic Ilie Serbanescu.
Semnal de alarma: BNR nu e inca independenta
Romania este singura tara din grupul candidatelor la aderare care nici n-a deschis negocierile pentru capitolul 11, dedicat uniunii economice si monetare, in timp ce toate celelalte, inclusiv Bulgaria, le-au si incheiat. ?La capitolul uniunea economi