Initial, senatorii au stabilit ca, pentru a lucra in cadrul asociatiilor familiale, virsta minima sa fie cea a majoratului, insa comisia de mediere a acceptat textul deputatilor, care scade cu doi ani acest prag, pastrind insa virsta de 18 ani pentru cei care desfasoara activitati economice in mod independent sau reprezinta o asociatie familiala.
Legea stabileste ca atit cetatenii romani, cit si cei din statele membre Uniunii Europene sau din spatiul economic european pot desfasura activitati economice pe teritoriul Romaniei, in mod independent, sau pot constitui asociatii familiale. Autorizarea se va face pentru toate domeniile, meseriile si ocupatiile, cu exceptia celor stabilite prin legi speciale.
?Reguli? pentru asociatia familiala
Actul normativ prevede ca asociatia familiala poate fi infiintata la initiativa unei persoane fizice, fiind constituita din membrii de familie care locuiesc in aceeasi localitate. Persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent si asociatiile familiale autorizate nu pot angaja persoane cu contract individual de munca pentru desfasurarea activitatilor respective. Autorizatiile se elibereaza, la cerere, de catre primarii comunelor, oraselor, municipiilor, respectiv ai sectoarelor Bucurestiului, in raza carora persoanele fizice isi au domiciliul. O persoana fizica sau o asociatie familiala are dreptul de a detine o singura autorizatie, aceasta cuprinzind in mod obligatoriu activitatea sa principala. Dupa obtinerea autorizatiei, urmeaza inscrierea la Registrul Comertului si la organele fiscale teritoriale. Anularea autorizatiei se face la cerere sau cind nu mai este indeplinita una dintre conditiile pe baza carora a fost acordata, iar masura anularii acesteia poate fi contestata in instanta. Daca autorizatia este anulata in urma aplicarii unei sanctiuni, reautorizarea poate fi sol