Certificatul European de Operator pe Calculator (ECDL) este recunoscut la nivel european ca standard pentru calificarea de baza in utilizarea calculatorului. La nivel international, certificatul este introdus in aproximativ 75 de tari.? Recunoasterea ECDL este exprimata inclusiv prin faptul ca presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, este detinatorul certificatului cu numarul 00001. In Romania, licenta programului este detinuta de Asociatia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatii (ATIC). Administrarea si exercitarea acestor drepturi se face exclusiv prin ECDL Romania S.A. In prezent, aceasta institutie este in faza finala de acreditare a peste 30 centre de testare in intreaga tara. Dintre ministerele si institutiile romanesti care si-au creat centre de testare proprii sau au inceput testarea personalului pe baza acestui program fac parte Ministerul Finantelor, Asociatia Bancilor, CEC, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti.
ECDL in Romania
Importanta introducerii ECDL in Romania a fost sesizata de autoritatile guvernamentale inca de anul trecut, cind in HG 1007/2001 se mentioneaza: ?Cursurile de instruire si perfectionare vor urma modelul ?Licentei Europene de Operare pe Computer? (ECDL) care a fost adoptat ca standard de guvernele mai multor tari. Centre cu laboratoare pentru instruirea si certificarea ECDL vor fi infiintate in toate municipiile resedinta de judet si in multe licee, ca si in citeva departamente universitare.? In prima faza, in program vor fi implicati aproximativ 250.000 de angajati publici?.
Ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, a primit simbolic, saptamina aceasta, din partea ECDL, certificatul de atestare cu numarul 1 din Romania. ?In curind, asemenea cunostinte vor fi obligatorii l