Profit net de 1.000 lei per kilogram
In urma cu aproape doua saptamini, in Piata Latina din Sectorul 2 al Capitalei s-a deschis, cu fala de rigoare a autoritatilor, prima piata-economat. Aici, legumele, asigurate in special de la Serele ?Codlea?, se vind la preturi de productie sau chiar sub nivelul acestora. De exemplu, un kilogram de cartofi sau de ceapa costa 2.000 de lei, iar unul de gogonele 6.000 de lei. La prima vedere, producatorul in cauza iese in pierdere. In realitate insa acesta cistiga chiar mai mult decit daca ar fi continuat activitatea in vechea forma, adica vinzind la angrosisti. ?Mie imi convine mai mult asa. La cartofi, de exemplu, inainte eram obligata sa vind la angrosisti cu cel mult 2.500 de lei kilogramul, indiferent de tipul cartofilor. Acum, imi vind singura marfa si pot sa impun ce pret vreau. In cazul cartofilor al caror pret de productie este estimat la 2.000-2.500 lei/kg, pretul pe care il practicam in piete este de 4.000 lei/kg. Astfel ca, scazind cei 500 de lei la fiecare kilogram pentru transport, imi ramine un profit de 1.000 de lei pe kilogram?, a recunoscut Maria Schutz, presedinta Asociatiei Interpersonale a Serelor din Romania si reprezentanta Serelor ?Codlea?.
Scutiri de taxe la tarabe
Profitul este asigurat si prin faptul ca vinzatorul - adica producatorul insusi - nu mai este obligat sa achite taxa de taraba retinuta oricarui comerciant din piata. ?In schimbul faptului ca aprovizionez economatele la preturi de productie, beneficiez de anumite facilitati.
De exemplu, primesc gratis un numar de tarabe intr-o alta piata la care pot sa vind cu preturi cu un anumit adaos comercial?, a declarat, ieri, presedinta Asociatiei Serelor. Deja, Primaria Sectorului 2 a facut ?cadou? 30 de tarabe in Piata Obor Serelor ?Codlea?. Din cauza acestei concurente, nu tocmai loiale, ceilalti comercianti au fost nevoit