Pasta de tomate importata abunda pe piata romaneasca Pasta de tomate este unul dintre produsele pe care orice gospodina il cumpara cel putin o data pe luna. In ciuda faptului ca cererea este mare, producatorii autohtoni nu o acopera. Si nu pentru ca fabricile romanesti nu au o capacitate de productie adecvata, ci, sustin conducatorii acestora, din cauza lipsei de materie prima, adica a rosiilor. Date statistice arata ca pina si la bulion Romania inregistreaza un deficit comercial. Anul trecut, tara noastra a importat tomate preparate sau conservate altfel decit in otet in valoare de aproape 8.700.000 dolari si a exportat in valoare de 598.090 dolari.
Pasta de tomate importata abunda pe piata romaneasca
Pasta de tomate este unul dintre produsele pe care orice gospodina il? cumpara cel putin o data pe luna. In ciuda faptului ca cererea este mare, producatorii autohtoni nu o acopera. Si nu pentru ca fabricile romanesti nu au o capacitate de productie adecvata, ci, sustin conducatorii acestora, din cauza lipsei de materie prima, adica a rosiilor. Date statistice arata ca pina si la bulion Romania inregistreaza un deficit comercial. Anul trecut, tara noastra a importat tomate preparate sau conservate altfel decit in otet in valoare de aproape 8.700.000 dolari si a exportat in valoare de 598.090 dolari.
Saraci la materie prima
Marile fabrici romanesti care produc pasta de tomate pot livra mii de tone pe an, insa nici una nu scoate pe piata decit cel mult jumatate din capacitatea de productie. Motivul invocat de toti producatorii a fost insuficienta materiei prime. In instalatiile menite sa proceseze rosiile ajunge doar ceea ce se intoarce de pe tarabe. ?Agricultorul isi duce mai intii marfa in piata pentru ca ia un pret mai bun. La industrializare, el capata mult mai putini bani si de aceea la noi vine cu ce i-a ramas?, spune Marius Cr