Rosia Montana, un dezastru programatIstoricul Dinu C. Giurescu. "50.000 de hectare (500 km2) din teritoriul Romaniei, sub semnul distrugerii". Constitutia din 1991 inscrie in articolul 3, aliniatul 1, ca "teritoriul Romaniei este inalienabil". Inseamna ca nu poate fi instrainat.. In schimb, poate fi...
Rosia Montana, un dezastru programatIstoricul Dinu C. Giurescu
"50.000 de hectare (500 km2) din teritoriul Romaniei, sub semnul distrugerii"
Constitutia din 1991 inscrie in articolul 3, aliniatul 1, ca "teritoriul Romaniei este inalienabil". Inseamna ca nu poate fi instrainat.
In schimb, poate fi distrus.
Este vorba de 500 kilometri patrati sau 50.000 hectare.
Localizare: in Muntii Apuseni, in "patrulaterul aurului", delimitat de localitatile Lupsa, Zlatna, Deva si Brad. Tara lui Horea, Closca si Crisan. Tara lui Avram Iancu. Tara Motilor. Tara noastra.
Operatiunile premergatoare distrugerii au inceput. Cu forme legale, dobandite de la autoritatile centrale si locale ale Statului roman.
Beneficiar: Eurogold Corporation - Gabriel Resources Ltd., devenita ulterior Gold Corporation. Firma inregistrata - dupa cum spune presa - in Barbados sau Insulele Caiman!
Prima tinta: Rosia Montana si satul Corna. Urmatoarea: comuna Bucium.
Miza: un zacamant estimat la 400 tone aur si 1700 tone argint.
Aria a fost concesionata acestui investitor necunoscut in 1997; Statul roman ar detine 18%, iar beneficiarul 80%. Tranzactia, inceputa in 1997, s-a incheiat in 1999, cand Gold Corporation obtine licenta de exploatare.
Chemati la Comisia de privatizare si la cea economica a Senatului, reprezentantii Ministerului Industriilor si ai Agentiei Nationale de Rezerve si Resurse Minerale au confirmat (11 septembrie 2001) faptul ca licenta de exploatare a fost obtinuta in 1999, fara studiul obligatoriu de fezabilitate, i