Pe lista necuvintatoarelor devenite ajutoare de nadejde la vinatoare au intrat de-a lungul erelor caii, felinele de tot felul, elefantii si pasarile de prada. Cu timpul, vinatoarea cu zburatoare a devenit o arta nobila, fiind supranumita ?sportul regilor?.
Originile exacte ale artei de a vina salbaticiuni cu soimi dresati se pierd in negura veacurilor. Istoricul japonez Ahizato Pito sustine ca inca din anii 2200 i.Ch. printii dinastiei chineze Hiu primeau drept cadouri ulii si soimi dresati. In zilele noastre, clujeanul Mugur Gliga se numara printre cei citiva romani care se pricep sa dreseze periculoasele pasari. ?Soimaritul este cea mai etica forma de vinatoare?, spune el despre pasiunea lui. Nu de putine ori, Mugur a platit cu singe si durere dragostea lui pentru zburatoarele cu cioc si gheare de otel.
La 8 ani a avut primul soim
Clujean get-beget, Mugur Gliga a vazut lumina zilei in 1967, in zodia Balantei. A crescut animale de cind se stie. La virsta de 5 ani, avea in casa sopirle, serpi si porumbei. Primul soim - unul mai mic, un vinderel cum ii spun localnicii - l-a gasit intr-o padure cind avea 8 ani. Cazuse din cuib si era in pericol de moarte. L-a crescut intr-o cutie de carton pe care a captusit-o cu vata, cum s-a priceput el mai bine. In acea perioada a inceput sa citeasca tot felul de carti despre cresterea pasarilor rapitoare. ?Cind s-a facut mare, i-am dat drumul. Atunci nu era vorba de dresaj. Incercam doar sa mi-i fac prieteni?, isi aminteste Mugur. La 14 ani, avea deja o pereche de soimi - pe Iuliu si pe Cezar. Pentru ca locuia la bloc, i-a crescut pe balcon, intr-o voliera facuta din plasa de sirma. Toti prietenii ii aduceau vrabii sau pui de porumbei, ca sa-si hraneasca rapitoarele. ?Soimii isi depun uneori ouale in cuiburi mai vechi de cioara sau in scorburi. Cind mergeam la pescuit pe malul Muresului mai ga