Regia de termoficare isi mentine punctul de vedere privind amplasamentul conductei. ?In legea romana, acolo unde se afla retele edilitare este proprietate publica. Nimeni nu contesta proprietatea privata si drepturile proprietarilor, dar nicaieri in lume nu este posibil sa incerci sa-ti faci dreptate turnind beton pe conducta de termoficare?, ne-au declarat ieri surse din conducerea RADET. (M.B.)
Retea de termoficare fara nici o aprobare
Razboiul s-a declansat in august, anul acesta, cind lucratorii RADET au venit in Calea Grivitei sa repare o conducta. Cu acea ocazie, patru proprietari au aflat ca prin spatele casei lor si pe terenul lor trec tevile care transporta caldura pentru locuitorii din cartierele Bucurestii Noi si Pajura. Reteaua nu figureaza insa in nici un act, nici o autoritate publica n-a stiut acest lucru pina la interventia de asta-vara. Oamenii nici nu aveau cum sa stie ceva, de vreme ce RADET a montat gresit aceste conducte.
In 1962, toti proprietarii din zona au fost expropriati cu bucatele din spatele curtii, unde urmau sa fie amplasate diferite utilitati publice, respectiv tevile pentru caldura. Doi ani mai tirziu, in '64, lucrarile au demarat in graba, fara nici un plan. Asa s-a intimplat eroarea pe care incearca acum autoritatile sa o musamalizeze: in loc sa puna conductele pe domeniul public obtinut din expropriere, statul le-a trecut prin curtile oamenilor, adica pe terenul neexpropriat. Cu alte cuvinte, conductele au aparut ilegal pe pamintul proprietarilor de drept. Toate acestea au fost uitate insa de catre regia de termoficare. Au iesit la iveala abia in vara, cind RADET a terminat modernizarea termocentralei din Grivita si s-a gindit sa repare sparturile din reteaua de termoficare. Stapinii pamintului pe unde trec tevile i-au invitat la discutii pe administartorii RADET, invocind statutul de proprietate privata