Populatia poate supravietui unei catastrofe sau unui atac armat in adaposturi special construite pentru protectia civila. La prima vedere, adaposturile sint niste subsoluri obisnuite, doar fara tevi de incalzire, apa sau canalizare. Sistemele de etanseizare a usilor si de filtro-ventilatie a aerului le transforma in adevarate buncare de salvare.
Reporterii ?Evenimentului zilei? au incercat sa afle care este starea adaposturilor antiaeriene din Romania
Populatia poate supravietui unei catastrofe sau unui atac armat in adaposturi special construite pentru protectia civila. La prima vedere, adaposturile sint niste subsoluri obisnuite, doar fara tevi de incalzire, apa sau canalizare. Sistemele de etanseizare a usilor si de filtro-ventilatie a aerului le transforma in adevarate buncare de salvare. Daca se da alarma, adaposturile vor fi dotate cu utilitatile necesare unui trai normal pentru o perioada mai lunga, pina la trecerea pericolului.
150 de persoane, in subsolul unui bloc
Din bd. Banu Manta, aproape de Primaria Sectorului 1, intri pe strada Tudosie Rudeanu. Blocuri inalte, obisnuite. Putini sint cei care stiu ca sub acestea sint construite adaposturi pentru protectia populatiei in caz de razboi sau catastrofe naturale. Administratorul blocului are si cheia de la adapost. Coborim zece trepte si ajungem la subsol. De acolo, alte cinci trepte duc spre o usa din fier masiv, vopsita in culoarea crem, care se deschide cu un hiriit. Intram in anticamera adapostului. Adica incaperea in care, la nevoie, ne vom schimba hainele infestate in cazul unui atac chimic cu salopete neatinse de noxe. O alta usa din fier se deschide la fel de greu. Cei care se vor afla in spatele acesteia se vor putea simti in siguranta. Acum nu este decit o incapere goala. Pereti varuiti de mult, aer inchis, intr-un colt otrava pentru sobolani. Grupul sanitar e a