aceasta zi prefera sa se limiteze la a face cadouri si declaratii de amor persoanei iubite, putini fiind cei care dau atentie si simbolisticii acestei sarbatori. Totusi, Sfintul Valentin are istoria lui.
Sarbatorirea zilei de Sfintul Valentin isi are originea, de fapt, intr-o traditie a Romei antice, respectiv serbarile ?Lupercalia?, care se organizau pe 15 februarie, in onoarea zeilor Juno si Pan. Pentru ca era si o sarbatoare a fertilitatii, obiceiul cerea tinerelelor necasatorite sa scrie biletele de amor, iar mesajele erau puse intr-o urna din care flacaii de insurat extrageau, la intimplare, cite unul. Conform obiceiului, participantii erau obligati sa o curteze apoi pe semnatara mesajului ales, si de aici, desigur, porneau tot felul de istorioare roz. Pe de alta parte, ziua Sfintului Valentin se mai numea, cu mult timp in urma, Ziua Nuntii Pasarilor, asta pentru ca oamenii isi imaginau ca pasarile isi aleg perechea exact in ziua de 14 februarie. Obiceiurile romane au capatat apoi caracter crestin, iar sarbatoarea fertilitatii a devenit sarcina expresa a Sfintului Valentin. In ziua de 14 februarie, catolicii merg la biserica pentru a rosti rugaciuni, se spovedesc si aduc sacrificii. Zidarii se roaga pentru a primi binecuvintarea Sfintului, mai ales atunci cind lucreaza pe schele. In dimineata acestei zile se pune apa sfintita in apa pe care animalele de casa urmeaza sa o bea. Unii fermieri fac ocolul proprietatii lor inca din zorii zilei pentru a fi feriti de hoti si de pasarile hraparete.
Vinzoleala de indragostiti
La fel ca la Martisor, vinzatorii ambulanti au impinzit deja strazile cu tarabe incarcate de inimioare de plus, baloane colorate, felicitari in forma de inimioara, luminarele colorate sau figurine din ceramica. Preturile sint pentru orice buzunar, incepind de la ?psihologicul? 15.000 (atit costa o inimioara micuta, pe care