Legea anticoruptie a ajuns in unele birouri parlamentare ale PSD, in exemplare putine care se studiaza ?la comun?. Documentul are peste 150 de pagini si un titlu pe masura: Lege privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor politice, a functiilor publice in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.
Megaproiectul legii anticoruptie s-a imblinzit
Legea anticoruptie a ajuns in unele birouri parlamentare ale PSD, in exemplare putine care se studiaza ?la comun?. Documentul are peste 150 de pagini si un titlu pe masura: Lege privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor politice, a functiilor publice in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei. Proiectul contine zece legi care poarta insa numele de titluri pentru ca legea va fi adoptata prin asumarea raspunderii guvernului in fata parlamentului (pe 19 martie), iar aceasta procedura nu se poate aplica unui pachet de legi, ci numai uneia.
Proiectul propus de ministrul justitiei, Rodica Stanoiu, a trecut intii prin departamentul juridic al PSD. Legea va defini conflictul de interese ca fiind ?situatia in care persoana ce exercita o demnitate publica sau o functie publica se afla in stare de incompatibilitate ori care are un interes personal de natura patrimoniala care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor care ii revin?. Impartialitatea, integritatea, transparenta deciziei si suprematia interesului public in exercitarea demnitatilor sint definite ca principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese. Toate acestea se aplica persoanelor care ocupa functiile de deputat si senator, prim-ministru si restului membrilor guvernului, prefect, subprefect, alesi locali si functionari publici. La capitolul incompatibilitati privind calitatea de parlamentar sint prev