Vinatoarea in Romania e mai scumpa decit in toate tarile din Europa de Est, iar fondul cinegetic al patriei se inmulteste din banii strainilor si este decimat din pasiunea marilor vinatori de partid. Romanii cu pasiuni cinegetice au tarife reduse la cerbul carpatin, la ursi si la mistreti. Cum apare un vinator din tarile unde moneda euro are valoare, pina si un glont ratat e taxat conform unei grile aspre de punctaj.
Vinatoarea in Romania e mai scumpa decit in toate tarile din Europa de Est, iar fondul cinegetic al patriei se inmulteste din banii strainilor si este decimat din pasiunea marilor vinatori de partid. Romanii cu pasiuni cinegetice au tarife reduse la cerbul carpatin, la ursi si la mistreti. Cum apare un vinator din tarile unde moneda euro are valoare, pina si un glont ratat e taxat conform unei grile aspre de punctaj. Capriciile strainilor care vin in sezonul de vinatoare in judetul Timis sint si singurele surse de venit oficiale ale Asociatiei Vinatorul si Pescarul. Chiar daca nu are paduri salbatice si nici un fond forestier consistent, Timisul este al doilea judet din tara la fond de vinatoare.
Italienii la gugustiuci, americanii la caprioare
Chiar daca premierul Adrian Nastase, pasionat de domeniu, a interzis vinatoarea in Delta din cauza apetitului strainilor pentru salbaticiunile romanesti, silvicultorii din judete, fac planul la vinat si la incasat valuta tocmai cu acesti clienti. Numai anul trecut, aproape 300 de vinatori straini au venit in judetul Timis. Cei mai multi sint italieni care nu se dau in vint dupa marile trofee, dar trag cu pusca zile intregi. Pentru ei, tinta este vinatul mic. ?Le plac sturzi, grauri, gugustiucile, sitarii si prepelitele. Italianul cind vine trage toata ziua. Am avut si britanici si americani. Lor le place mai mult vinatul mare, mitret, caprior, dar si iepuri si fazani. Romanii sint cu cer