Virusul mutant sperie oamenii de stiinta
Specialistii principalului institut de cercetare genetica din China, care au descifrat amprenta genetica a virusului pneumoniei atipice (SARS) au descoperit ca acesta sufera mutatii rapide, ceea ce suscita noi ingrijorari legate de posibilitatea producerii unui vaccin. ?Au fost identificate citeva diferente la nivel nucleotidic intre genomuri individuale, ceea ce denota faptul ca virusul ar putea suferi mutatii rapide si foarte usor?, se arata intr-un comunicat al Institutului de Genetica din Beijing.
In paralel, un specialist virusolog de la Institutul Pasteur din Paris, Jean-Claude Manguerra, si-a exprimat temerea ca SARS isi imbunatateste modul de propagare pe masura ce se raspindeste, devenind astfel mai contagios. ?De acum incolo ne aflam intr-o faza epidemiologica ascendenta, dificil de controlat, si ne temem ca, pe masura ce se raspindeste in rindul populatiei, virusul isi gaseste modalitati de imbunatatire a transmisiei, dind un caracter din ce in ce mai contagios bolii respiratorii?, a explicat Manguerra.
O alta problema descoperita de oamenii de stiinta este existenta unor cazuri in care o persoana infectata a imbolnavit un numar foarte mare de persoane, astfel de indivizi fiind numiti de experti ?supercontagiosi? (?superspreaders?). Cel mai bun exemplu in acest sens este cel al unui tinar de 26 de ani, internat inainte de 10 martie la Spitalul Prince of Wales din Hong Kong, a carui forma de pneumonie atipica s-a dovedit extrem de virulenta, reusind sa infecteze, in mod direct sau indirect, 138 de persoane, dintre care sapte au decedat. Termenul de ?supercontagiosi? a aparut o data cu epidemia de SIDA, cind s-a constatat ca unii dintre bolnavi infecteaza un numar mai mare de persoane decit media.
SARS provoaca panica la scara mondiala
Organizatia Mondiala a Sanatatii a lansat un