Intr-un comunicat dat ieri publicitatii, de conducerea IGP, in perioada 1993-1994, o comisie parlamentara a investigat legalitatea vinzarii unor nave apartinind Companiei Nationale Maritime Petromin SA. Pe baza rezultatelor acestor verificari s-a formulat o plingere penala, fiind sesizate Parchetul de pe linga Curtea Suprema de Justitie si Inspectoratul General al Politiei Romane.
In 1997, IGP a formulat propuneri de sesizare a instantei de judecata in dosarul ?Petromin-Minerva?, iar cu privire la dosarul ?Petromin- Klaveness Chatering?, IGP si-a declinat competenta in favoarea Parchetului intrucit din actele premergatoare a rezultat implicarea in activitati de natura infractionala a unor demnitari. Procurori din Parchetul General au dispus, in 1999, inceperea urmaririi penale, cercetarile facind obiectul dosarului penal 187/P care, la sfirsitul anului 2001, a fost retrimis IGP, solicitindu-se efectuarea unui supliment de verificare financiar-contabila.
Pe data de 01.09.2002, dosarul a fost preluat de Parchetul National Anticoruptie, avind in vedere implicarea unor persoane care au detinut functii importante in stat. In concluzie, premierul Romaniei nu a dispus efectuarea de cercetari impotriva vreunei persoane. (Christian Levant)
?Iliescu, partas la inscenare?
?N-or sa-mi inchida gura nici cu mama anchetelor?. Pentru mine, institutia prezidentiala a devenit partener la un scenariu politic. Presedintele Iliescu se face partas la inscenare?, a mai spus Basescu. Liderul PD a promis ziaristilor un serial de declaratii prin care va demonta acuzatiile PNA. ?Sint inca multe de aflat din mecanismul unei inscenari?, a adaugat Basescu, mentionind ca a prezentat Comisiei speciale de la Cotroceni documentele care atesta nevionvatia sa, dar de care nu s-ar fi tinut seama.
Traian Basescu sustine ca seful statului a avut rol de ?procuror? in