La jumatatea lunii martie, boala, numita Sindrom Acut Respirator Sever (SARS), capta atentia autoritatilor medicale din intreaga lume si provoca moartea a noua persoane. Opt saptamini mai tirziu, bilantul celor morti din cauza SARS a crescut la mai mult de 643, cu 7.860 de oameni infectati in 28 de tari (20 mai). Aceasta noua boala, fara tratament cunoscut, a fost identificata prima oara de specialistul OMS in boli infectioase doctor Carlo Urbani in timp ce trata un om de afaceri american in Hanoi, la inceputul lui februarie. Datorita faptului ca dr. Urbani a identificat boala atit de rapid, supravegherea medicala pe plan global a fost intarita, noile cazuri au fost izolate si astfel multe vieti salvate.
Un studiu detaliat al Colegiului Imperial din Londra, asupra a 1.425 de cazuri, a aratat ca, in primele noua saptamini, la Hong Kong, rata mortalitatii era de 20 la suta, mai mare decit cea estimata initial de OMS, de doar 5 la suta.
Harta genomului virusului, SARS-CoV, un nou membru al familiei de coronavirusuri care provoaca gripa obisnuita, a fost realizata si s-a descoperit ca rata de mutatie este scazuta, neobisnuit pentru un coronavirus, dar incurajator pentru gasirea unui tratament eficient. (S.P., I.A.)
Canadian suspect de pneumonie atipica la Bacau
Un cetatean canadian suspectat de pneumonie atipica a fost internat in Spitalul Judetean Bacau. El a tranzitat mai multe orase din Romania, iar cind a ajuns in Bacau a prezentat simptomele bolii. Canadianul, misionar baptist, este din Edmonton, are 62 de ani, si a intrat in Romania pe 15 mai, impreuna cu sotia. Prima escala au facut-o la Timisoara, apoi au plecat la Arad. Aici cei doi s-au despartit: sotia a luat avionul spre Africa, iar barbatul, spre Bacau. Valerica Stan, seful Sectiei boli contagioase din Spitalul Judetean Bacau, spune ca cetateanul canadian s-a prezentat