Irina PETRAS
Panorama criticii literare romanesti
Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca, 2002, 672 p., f.p.
Cunoscuta eseista clujeana Irina Petras – autoare a unor carti despre Camil Petrescu, M. Eminescu, Ion Creanga, a celor doua volume despre Stiinta mortii, traducatoare a unor carti ale lui H. James, M. Moreau, M. Haar – a publicat la Casa Cartii de Stiinta din Cluj-Napoca, in urma cu un an, o carte masiva, bine documentata si, inainte de toate, extrem de necesara: Panorama criticii literare romanesti.
Nimeni nu poate nega oportunitatea unei asemenea lucrari, atit de rara astazi, cu toate ca exista nu putini cercetatori priceputi si, mai ales, pasionati de istoria si critica literara. Ca atare, salutind si apreciind initiativa doamnei Irina Petras, am vrea doar sa completam respectiva panorama, interventia noastra nefiind critica sau rau-voitoare, ci constructiva, in eventualitatea ca lucrarea ar fi reeditata, la un moment dat, cu completari, data fiind importanta ei.
Mai intii am dori sa relevam o serie de erori referitoare la titluri si nume de autori. Astfel, cel mai „vitregit“ este, se pare, eseistul monah N. Steinhardt, in prezentarea caruia s-au adunat prea multe erori, inexplicabile de altfel, caci Steinhardt a fost un autor mult comentat in ultimul deceniu. Data nasterii este gresit indicata 21 iunie, in realitate ea fiind 29 iulie. La fel, data mortii nu este 29, ci 30 martie. Apoi, Critica la persoana intii (Editura Dacia, 1983) devine in cartea Irinei Petras Literatura la persoana intii (s.n.); iar ultima carte antuma a lui Steinhardt, care i-a provocat atita suparare, fiind desfigurata de cenzura, pe care el a intitulat-o Eu insumi si citiva altii, dar care a devenit atunci, in 1988, Prin altii spre sine, se numeste, la Irina Petras, Prin altii spre mine (s.n.). Jurnalul fericirii n-a aparut – prima ed