Presedintele Ion Iliescu si omologul sau rus, Vladimir Putin, semneaza astazi, la Moscova, tratatul de baza romano-rus. Autoritatile de la Bucuresti si o buna parte a presei prezinta momentul pe un ton triumfalist, caracterizindu-l drept unul istoric. La Moscova, Ion Iliescu a pledat pentru crearea unui adevarat parteneriat romano-rus si a invitat la ?eliberarea de prejudecati si tensiuni emotionale?.
Presedintele Ion Iliescu si omologul sau rus, Vladimir Putin, semneaza astazi, la Moscova, tratatul de baza romano-rus. Autoritatile de la Bucuresti si o buna parte a presei prezinta momentul pe un ton triumfalist, caracterizindu-l drept unul istoric. La Moscova, Ion Iliescu a pledat pentru crearea unui adevarat parteneriat romano-rus si a invitat la ?eliberarea de prejudecati si tensiuni emotionale?. ?Trebuie sa curatam calea viitorului si sa nu mai aglomeram prezentul cu asperitatile unui trecut caracterizat prin determinism ideologic sau de alta factura, pe care oricum sintem datori sa-l depasim?, a mai spus presedintele.
Iliescu a adaugat ca, din cauza ?absolutizarii? unor evenimente din trecut, ambele tari au avut de pierdut, mai ales in plan economic. Dar ce probleme politice si economice rezolva, in fond, semnarea tratatului bilateral? Si in ce masura documentul de baza dintre cele doua tari poate impulsiona relatiile economice? Si, dupa 13 ani de ezitari, cu Romania in NATO si cu ambitii UE, ce relevanta are, in afara de reglarea necesara a unor relatii diplomatice, semnarea unui tratat in care chestiunile esentiale - problema tezaurului si denuntarea pactului Ribbentrop-Molotov - sint expediate in anexe? In preajma semnarii tratatului romano-rus, presedintele Ion Iliescu a vorbit, ieri, la Moscova, despre sensibila problema a unirii Romaniei cu Republica Moldova. ?Personal, consider ca, o data cu intrarea Romaniei in NATO si UE, ideea re