Un ?cap de doamna? dubios
In ultimul timp pe piata obiectelor de arta au aparut zeci de piese atribuite lui Brancusi, care au o provenienta dubioasa. Iata un caz care il are in centru pe unul dintre cei mai controversati colectionari: Lucian Radu Stanciu.
?E un cap de lut pe care il tineam pe fereastra?
Stanciu a cumparat de la fostul muzeograf al Casei Memoriale ?Constantin Brancusi? de la Hobita, Gorj, Ion Blendea, o lucrare ?Cap de doamna? din lut nears, care ar fi fost realizata de Brancusi, si un caiet-colectie cu autografe de la omenii de cultura care au vizitat casa memoriala. In schimbul acestora, Blendea a primit suma de 3.000 de dolari. In actul de vinzare-cumparare, Blendea sustine ca sculptura i-a fost facuta cadou de preotul Ion Ilioniu, care a primit-o, la rindul sau, de la tatal lui care era prieten si ruda cu Brancusi. Blendea spune ca, din relatarile preotului si ale fiului acestuia, lucrarea a fost facuta de Brancusi in primii ani cind se afla la Paris si i-a fost oferita cadou preotului Ilioniu. ?Autenticitatea lucrarii mi-a fost confirmata de V.G. Paleolog si de dna Carola Welkar, pe care i-am dus personal la preotul Ilioniu s-o studieze. Pasiunea acestor experti m-a facut sa insist pe linga preotul Ilioniu sa mi-o faca cadou, fapt ce s-a materializat, acesta avind deplina cunostinta ca imi da cadou o lucrare autentica de Brancusi, el insusi temindu-se sa nu aiba neplaceri pentru ca poseda o asemenea opera?, mentioneaza Ion Blendea in contractul de vinzare-cumparare.
La vederea contractului de vinzare-cumparare, Blendea si-a schimbat declaratia: ?Imi aduc aminte. A venit cu Vasile Blendea. Lucrarea pe i-am vindut-o nu are nimic in comun cu Brancusi.
E un cap de lut pe care il tineam pe fereastra Casei Brancusi. Eu nu am nici un amestec. Cu caietul pe care l-am vindut este alta poveste. Nu are nici