?Este o situatie fara precedent in sistemul energetic national?, a declarat ieri ministrul economiei si resurselor, Dan Ioan Popescu, dupa anuntul privind oprirea controlata a centralei de la Cernavoda. Ministrul a spus ca decizia de oprire a fost luata de specialisti dupa ce nivelul Dunarii a scazut sub limita minima de siguranta de doi metri si pentru a elimina riscul unui accident nuclear. Gravitatea situatiei din sectorul energetic national provine din faptul ca reactorul 1 a fost oprit in conditiile in care nici hidrocentralele in functiune nu au apa suficienta pentru a produce la capacitate. Hidrocentrala de la Portile de Fier, care livreaza in mod obisnuit aproape jumatate din necesarul de energie hidro, ieftina, produce acum doar 38a din cantitate. Din aceasta cauza, de ieri a fost oprit exportul de energie al societatii Hidroelectrica, a declarat Dan Ioan Popescu.
Daca situatia se va agrava, o solutie de rezerva pentru Portile de Fier ar fi micsorarea volumului de apa din barajul de acumulare. Aceasta varianta s-a discutat deja cu omologii sirbi, care au acceptat o reducere cu jumatate de metru a nivelului apei, a adaugat ministrul economiei. Productia reactorului a fost preluata de patru termocentrale mici - Iernut, Mintia, Galati si Braila - si nu au mai? fost oprite grupurile de la Turceni si Doicesti.
?Pentru a asigura carbunele necesar functionarii, Compania Lignitului Oltenia va livra zilnic 108.000 tone de carbune si va lucra sapte zile din sapte?, a spus Dan Ioan Popescu. Singura problema care ar putea aparea in functionarea termocentralelor tine de transportul carbunelui pe calea ferata, distantele fiind foarte mari. Pentru a plati la timp minerii, Electrica va trece saptamina aceasta la deconectari masive, a amenintat ministrul industriei. Dan Ioan Popescu a refuzat insa sa dea nume ale primilor deconectati. Desi cu datorii fo