Au trecut trei zile de la izbucnirea unui neobisnuit scandal in jurul SRI, fara ca Adrian Nastase, seful guvernului si al PSD, sau presedintele Ion Iliescu sa se pronunte pe fond asupra razboiului dintre Radu Timofte si seful Comisiei de Control SRI, deputatul PSD Ion Stan
Au trecut trei zile de la izbucnirea unui neobisnuit scandal in jurul SRI, fara ca Adrian Nastase, seful guvernului si al PSD, sau presedintele Ion Iliescu sa se pronunte pe fond asupra razboiului dintre Radu Timofte si seful Comisiei de Control SRI, deputatul PSD Ion Stan. Parca nu s-ar intimpla nimic. Partidul se comporta ca un bebelus picat din luna: ?Care scandal? Va vom comunica un punct de vedere, poate luni, marti...?. Greu de explicat acest tip de atitudine. Este, apoi, inadmisibil ca un deputat al partidului de guvernamint - in cazul de fata e vorba despre presedintele Comisiei de control al SRI, deputatul Ion Stan - sa aduca acuzatii serioase SRI (lipsa reformelor, ?grave vulnerabilitati? etc.) fara sa le argumenteze si sa le sustina cu exemple. Asta cu atit mai mult cu cit, timp de trei ani, seful Comisiei SRI nu a avut mai nimic de reprosat Serviciului Roman de Informatii pe care, teoretic, ar trebui sa-l controleze la singe.
? Chestiunea esentiala in toata aceasta disputa este eliminarea securistilor din SRI. In acest scop, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii ar trebui sa capete cit mai repede acces neingradit la arhivele SRI.
? Fara un control real al parlamentului si al societatii civile asupra SRI, nu vom sti niciodata cum se cheltuiesc banii in acest serviciu, in ce afaceri este implicat si cum foloseste informatia despre inalta coruptie din stat.
? Fara un control parlamentar autentic, SRI va ramine supus tentativelor de subordonare politica, iar informatia va deveni apanajul unei clici politice, si nu al statului.
? Re