15 noiembrie este data-limita pina la care primariile primesc cererile-declaratii pe proprie raspundere de la familiile care considera ca au dreptul la ajutor pentru caldura si iarna aceasta.
Desi legislatia in vigoare stabileste ca primesc subventie familiile cu un venit net lunar pe persoana de maximum 2,4 milioane lei, la stabilirea acestei sume nu se iau in cosiderare doar salariile, pensiile, alocatiile sau bursele copiilor. Cei care completeza cererile trebuie sa declare inclusiv tichetele de masa sau veniturile obtinute din inchirieri de case sau terenuri, dividende, dobinzi bancare, drepturi de autor sau venituri obtinute din agricultura.
Oficiali din Ministerul Administratiei si Internelor ne-au spus ieri ca in categoria veniturilor pot fi incluse si carnea sau laptele de la animalele din proprietate: ?Laptele de la vaca din curte este o forma de venit, de ce sa nu fie declarat??.? In plus, si anul acesta, consiliile locale au competenta sa puna conditii suplimentare la stabilirea drepturilor pentru subventia la caldura.
Iarna trecuta, au fost numeroase cazurile in care familii cu venituri modeste nu au primit subventie la incalzire pentru ca erau proprietarele unui autoturism sau ale unor obiecte de arta.
Administratorul duce lunar factura la Directia de Dialog Social
Comparativ cu anii precedenti, din aceasta iarna se modifica radical si procedura dupa care se vor plati subventiile la caldura. Familiile care stau la bloc, de exemplu, vor completa declaratiile pe proprie raspundere trimise asociatiei de catre furnizorul de energie termica, ne-a explicat ieri Stelica Barna, viceprimar general al Capitalei.
O data completate, administratorul merge cu declaratiile la primarie, unde se centralizeaza. Centralizatoarele sint trimise apoi la Directiile Judetene de Dialog si Solidaritate Sociala, fostele Directii de Munc