Intr-un recent raport care incheie evaluarile acordului de imprumut finalizat luna trecuta, expertii FMI arata ca economia romaneasca e pindita inca de multe pericole. Sintetizat, mesajul echipei de la FMI este urmatorul: din cauza intirzierii reformelor nu mai e loc pentru ezitari
Expertii Fondului nu par convinsi ca guvernul va face reforme inaintea alegerilor
Intr-un recent raport care incheie evaluarile acordului de imprumut finalizat luna trecuta, expertii Fondului Monetar International (FMI) arata ca economia romaneasca e pindita inca de multe pericole. Sintetizat, mesajul echipei de la FMI este urmatorul: din cauza intirzierii reformelor nu mai e loc pentru ezitari; guvernul trebuie sa fie mai hotarit si sa atace mai convingator intreprinderile nerentabile, indisciplina financiara, datoriile din sectorul energetic.
Chiar daca mentioneaza si unele progrese, cum ar fi scaderea inflatiei si o oarecare stabilizare macroeconomica, expertii Fondului nu par convinsi ca autoritatile vor continua reformele intr-un an in care politicienii sint mai curind preocupati de alegeri decit de performantele economiei. La mijlocul lunii octombrie, Romania a finalizat primul din cele sase aranjamente incheiate cu FMI dupa 1989. Viitorul acord, negociat in aceste zile la Bucuresti, va cuprinde masuri de restructurare a sectorului minier si cai ferate, masuri de reducere a datoriilor istorice din economie, directiile politicilor monetare si fiscale, precum si guvernanta administrativa.
Daca negocierile se vor incheia cu succes, Romania va putea trage de sume de bani doar in cazuri de urgenta. (D.E.)
Puncte tari
? Evolutia macroeconomica este satisfacatoare
? Cresterea economica este in continuare robusta
? Scaderea inflatiei a fost peste asteptari
Puncte slabe
? Ajustarea preturilor energiei la costurile de impo