Singura sansa
Un singur tur de scrutin este singura sansa pentru ca UDMR sa recistige Primaria Tirgu-Mures, in conditiile in care populatia romana din Tirgu-Mures este de 50,53 la suta, iar cea maghiara de 46,66 la suta. In 1992, populatia maghiara era cea care detinea majoritatea cu 51,35 la suta, iar cea romana avea 46,12 procente.
Pentru aceasta, udemerstii au si pus la punct o strategie. Desi nu a fost facuta publica se pare ca Uniunea se bazeaza pe doua puncte importante: pe prezenta mai slaba la urne din partea romanilor si pe aruncarea in lupta a unui candidat roman, independent, antrenat si sustinut financiar tot de UDMR. Acesta ar urma sa rupa suficiente voturi din tabara romana pentru ca actualul primar, Dorin Florea, candidatul sustinut de fortele politice romanesti sa se claseze pe locul doi.
In aceasta situatie, lupta electorala de la Tirgu-Mures va avea puternice accente etnice, partidele romanesti care il sustin pe Dorin Florea fiind nevoite sa cheme lumea la vot pentru ca ?primaria sa nu incapa pe mina ungurilor?. De partea cealalta, candidatul UDMR, cel mai probabil Borbely Laszlo, va ataca realizarile actualului executiv. (Dragos Bardosi)
UDMR nu ia orasele
In urma cu trei ani, in preajma alegerilor locale, majoritatea formatiunilor politice bistritene au intrat in cursa pentru adjudecarea primariilor din principalele centre urbane ale judetului Bistrita-Nasaud.
Batalia cea mai crincena s-a dat pentru fotoliul de primar al municipiului Bistrita, la linia de start aliniindu-se extrem de multi concurenti. Desi UDMR s-a aruncat in luptat electorala alaturi de celelalte formatiuni politice, localele din 2000 nu i-au adus nici macar un primar, chiar daca a avut candidati in localitatile unde populatia este preponderent maghiara.
Victoriile pe care UDMR si le-a putut consemna in 2000 au vizat in prim