Legea organizarii judiciare stabileste ca procurorii isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului Justitiei (om politic, desemnat de partidul aflat la Putere - n.r). Este vorba de articolul cu nr.58. Mai departe in textul legii se arata ca acelasi ministru este cel care ii controleaza pe procurori. O poate face oricind ?crede ca este necesar?-? este sintagma folosita de lege. Le poate controla lucrarile, le evalueaza activitatea, pregatirea si aptitudinile. Ministrul este cel care poate cere informari de la procurorul general al Romaniei despre activitatea Parchetelor si, cum scrie in lege, ?da indrumari? cu privire la masurile de prevenire si combatere a criminalitatii.
Judecatorii la control
Noua lege a organizarii judiciare vorbeste, la articolul? 124, despre ministrul justitiei care ?este informat prin inspectori generali si judecatori inspectori despre functionarea instantelor si celeritatea proceselor, despre abaterile disciplinare ale judecatorilor?.
Mai exista o categorie de magistrati, anume asistentii judiciari, care lucreaza in domeniul dreptului muncii, care pot fi sanctionati, la propunerea ministrului justitiei. Sanctiunea ca atare este decisa de Consiliul Superior al Magistraturii. Se poate spune ca, in mod direct, ministrul nu este implicat, de pilda, in sanctionarea judecatorilor. Insa, legea la care ne referim si noua Constitutie ii lasa, ca si pina acum, ministrului justitiei loc si pirghii prin care sa se impuna in forul care ii numeste si ii sanctioneaza pe judecatori. Este vorba despre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
CSM, sub ministru
Legea organizarii judiciare nu stabileste competentele acestui for in care este judecata soarta profesionala a magistratilor. Consiliul este invocat doar ca institutie care da avize intr-o serie de proceduri mai degraba organizatorice. Va fi o lege spe