Preparatele culinare pregatite pentru masa de Craciun si consumate cu pofta in ultimele zile au inceput sa-si arate efectele. Zeci de ieseni au luat cu asalt Spitalul "Sf. Spiridon", acuzind dureri abdominale puternice. "Se vede treaba ca sarmalele si salata de boeuf au cazut greu la unii pacienti, care au venit cu ulcere singerinde, ocluzii, colecistite, in general afectiuni gastrice agravate si de consumul de alcool. In numai o zi am avut 80 de pacienti", a declarat dr. Diana Cimpoesu, medic coordonator la Unitatea de Primire Urgente de la Spitalul "Sf. Spiridon". Au fost si multi raciti Dorinta de a petrece Craciunul in familie, acasa, si nu pe un pat de spital, i-au facut pe cei mai multi dintre acesti ieseni, insa, sa-si trateze boala cu leacuri babesti. Este si cazul celor care, imbonavindu-se de gripa, au facut bronho-pneumonie pentru ca nu s-au prezentat la timp, la medic. "Au fost intr-adevar si astfel de pacienti, destul de multi, in general din mediul rural. Au fost insa si pacienti cu afectiuni cardio-vasculare care si-au agravat boala prin consum exagerat de alcool", a mai spus dr. Diana Cimpoesu. Cum sa ne dregem dupa mese grele Pentru ca incheierea meselor imbelsugate de sarbatori sa nu se lase cu o avalansa de bolnavi care sa ia cu asalt spitalele dupa Revelion, medicii recomanda in primul rind cumpatare in ce priveste consumul preparatelor si al alcoolului. Apoi, odata cu incheierea sarbatorilor de iarna, primul lucru ce trebuie facut, dupa cum spun medicii specialisti in boli de nutritie, este reluarea unui program disciplinat al orelor de masa, ?n functie de activitatile prestate. Astfel, trebuie respectate cu strictete cele trei mese obligatorii (mic dejun, pr?nz si cina), iar ?ntre ele sa existe altele doua, constituite din legume si fructe. ?n prima saptam?na de dupa sarbatori trebuie evitate m?ncarurile grase si tocaturile, care au constituit d