Michael Guest spune ca masurile anticoruptie luate pina acum nu sint suficiente
Michael Guest spune ca masurile anticoruptie luate pina acum nu sint suficiente
In cursul anului trecut, ati subliniat in repetate rinduri, in discursurile si declaratiile dumneavoastra, ca birocratia si coruptia continua sa fie principalele probleme cu care se confrunta Romania. Cum ati caracteriza masurile pe care autoritatile romane le-au luat pentru a reduce aceste fenomene?
Am salutat public public masurile luate pina acum de guvern pentru initierea luptei impotriva coruptiei. Am spus, de asemenea, ca unele dintre aceste masuri nu sint perfecte. Masurile care trebuie luate sint simple. S-au terminat conflictele de interese? Daca nu, ce progrese au determinat pina acum masurile luate? Declaratiile de avere pe care oficialii trebuie sa le completeze, asa cum se procedeaza in prezent, oglindesc cu adevarat averile acestor oficiali? Se poate vedea, datorita acestor masuri, daca se abuzeaza de functiile publice pentru avantaje personale? Sint privatizarile suficient de transparente chiar si acum? Am vazut vreo inculpare la nivel inalt, in ciuda tuturor acuzatiilor de corputie, care abunda, sau vreo declaratie a PNA ca aceste acuzatii au fost verificate si a reiesit ca sint nefondate? Cred ca daca acestea si alte masuri concrete sint puse in aplicare temeinic, Romania poate scapa de coruptie, iar increderea romanilor in institutiile publice va creste. Dar cred ca este rezonabil sa spun ca masurile luate pina acum nu sint suficiente.
In ce masura considerati ca fenomenul coruptiei afecteaza societatea romaneasca?
Sute de romani mi-au scris despre modul in care coruptia le afecteaza viata de zi cu zi sau despre cum a afectat unele privatizari, sistemul de sanatate si deciziile juridice. Coruptia a fost, de asemenea, un laitmotiv in articolele