Aceasta noua practica, criticata atit de avocati, cit si de directorii orfelinatelor, este de fapt impusa de Conventia de la Haga, din 1993. ?Sintem foarte multumiti ca Bulgaria se preocupa de buna punere in aplicare a conventiei de la Haga?, declara ambasadorul Frantei la Sofia, Jean-Kuhn-Delforge. ?Exista procese pe rol impotriva directorilor de orfelinate?, recunoaste Antoaneta Kalaozka, directoarea Serviciului pentru adoptii internationale din Ministerul Justitiei. Conducerea orfelinatelor din Burgas, Kardjali si Buzovgrad este pusa sub urmarire penala pentru adoptiile internationale a 17 copii, in perioada 1998-2001.
Noua legislatie vizeaza in acelasi timp si rezolvarea statutului copiilor condamnati sa traiasca in orfelinat pentru ca parintii lor nu si-au dat acordul asupra adoptiei. Astfel, un copil abandonat poate fi adoptat daca familia sa nu se intereseaza de el timp de sase luni de la data la care a fost lasat in grija statului, explica Antoaneta Kalaozka.
Orfelinate umanizate
Bulgaria, care va adera la Uniunea Europeana in 2007, a incercat sa-si ?umanizeze? orfelinatele pentru a evita pe cit posibil marginalizarea celor peste 14.000 de copii abandonati in grija statului. ?Vrem sa terminam cu aceasta practica gresita, mostenire a comunismului, care plimba copii dintr-un orfelinat in altul. Vrem sa ii integram pe toti in familii, asa cum se practica in Europa?, explica Chirin Mestan, presedintele Agentei pentru protectia copilului.
In ultimul Raport asupra Bulgariei realizat de Comisia Europeana, a fost subliniata ?imbunatatirea considerabila? a cadrului juridic vizind protectia copilului si ?evolutia conditiilor de viata? din orfelinate. De asemenea, au fost implementate programe destinate orfanilor care ajung la virsta majoratului, acestia fiind ajutati cu locuinte sociale si programe de pregatire profesionala.
Sist