Zeci de mii de familii din 15 orase ale tarii risca sa inghete de frig in case, acum in mijlocul iernii. Pe motiv ca sint prea multi debransati, statul nu mai vrea sa subventioneze energia termica vinduta in aceste orase, astfel ca
Zeci de mii de familii din 15 orase ale tarii risca sa inghete de frig in case, acum in mijlocul iernii. Pe motiv ca sint prea multi debransati, statul nu mai vrea sa subventioneze energia termica vinduta in aceste orase, astfel ca populatia ramasa captiva sistemului centralizat de termoficare are de ales intre a ramine fara caldura si apa calda sau a plati mai multi bani pentru acestea. Anuntul este echivalent cu declararea falimentului regiilor in cauza, deoarece este putin probabil ca familiile care nu s-au debransat inca sa accepte sa plateasca mai multi bani pentru servicii la fel de proaste.
Intr-o conferinta de presa organizata ieri, Ilie Stefan, secretar de stat in Ministerul Administratiei, a spus ca primariile din 15 orase nu vor mai primi subventii pentru costul agentului termic deoarece numarul debransatilor a depasit cu mult jumatate dintre abonati.
?Exista o situatie in care din zece mii de abonati au mai ramas o suta, ceea ce demonstreaza ca sistemul centralizat nu mai este rentabil?, a declarat, pentru Mediafax, Ilie Stefan. Din cele 15 orase condamnate la frig, oficialul MAI a dat doar cinci exemple: Dorohoi, Codlea, Rimnicu Sarat, Dej si Falticeni.
Criza sistemului, ascunsa dupa subventii
Sistemul centralizat de termoficare se afla de ani intregi pe marginea prapastiei, insa criza nu a fost simtita pina acum pentru ca statul a protejat in permanenta producatorii si distribuitorii, platind subventii tot mai mari. La Rimnicu Sarat, de exemplu, pretul real al energiei termice este de aproape 2,1 milioane lei, ceea ce inseamna ca pentru fiecare gigacalorie vinduta pe 800.000, statul scoa