Restructurarea anuntata de prim-ministru – care a primit, printre cele trei ajutoare de nadejde, un emisar special de la Cotroceni, generalul Ioan Talpes – a pus in miscare o armata – cuvintul e la moda – de institutii si factori de decizie ai partidului de guvernamint si o intreaga constelatie de personaje care graviteaza in jurul PSD. Cap de afis au fost, fireste, cele citeva intilniri cu usile inchise dintre seful statului, Ion Iliescu, si prim- ministrul Adrian Nastase. Una dintre ele a avut loc la jumatatea saptaminii trecute, la Cotroceni, a doua simbata, la Snagov. Amindoua s-au incheiat cu precizari destul de vagi, dar cu semnale, destul de clar date, de pregatire a viitorului politic al presedintelui aflat la sfirsit de mandat.
De altfel, continuarea carierei lui Ion Iliescu este una din posibilele chei de lectura ale schimbarilor petrecute in ultimele zile in componenta echipei de la Palatul Victoria. Numirea generalului Ioan Talpes in functia de vicepremier care are in grija problematica integrarii europene se poate inscrie si ea, dintr-o anume perspectiva, in aceeasi logica. In mod vadit, structura mai apropiata Palatului Victoria s-a intrecut in explicatii, cind confuze, cind de-a dreptul ridicole, privind oportunitatea introducerii in componenta Guvernului a unui personaj cu profilul lui Ioan Talpes (printre altele, un apropiat al lui Ilie Ceausescu in anii ’70, cind lucra ca istoric militar in Ministerul Apararii).
Lasind la o parte argumentul forte al apropierii de presedinte, principalele avantaje ale generalului Talpes par a confirma inscrierea, de pe acum, a Romaniei intr-o noua guvernare, ale carei premise le vedem de pe acum: pe de o parte, introducerea, camuflata, a unei puternice laturi militare in politica de „resurse umane“ promovata de PSD, iar pe de alta parte, recuperarea tot mai apasata a structurilor dure ale