Paul CERNAT, Ion MANOLESCU, Angelo MITCHIEVICI, Ioan STANOMIR
O lume disparuta. Patru istorii personale urmate de un dialog cu H.-R. Patapievici
Editura Polirom, Colectia „Egografii“,
Iasi, 2004, 466 p.
Paul Cernat, Angelo Mitchievici, Ion Manolescu si Ioan Stanomir au publicat la Polirom o noua carte, in continuarea proiectului lor mai vechi de recuperare a trecutului comunist: O lume disparuta. Patru istorii personale urmate de un dialog cu H.-R.Patapievici, in care isi povestesc, fiecare in felul lui, copilaria si adolescenta petrecute inainte de ’89. Reiau deci si dezvolta capitolele memorialistice din cartea lor mai veche, In cautarea comunismului pierdut (2002), mizind, de data asta, numai pe acest tip de scriitura personalizata, lasind la o parte eseurile si studiile neutre, stiintifice.
Prin felul in care e scrisa (memorialistica de foarte buna calitate, recuperare nonfictionala a istoriei), prin atitudine (lipsita de patetisme, analitica, sincera si fireasca) si mai ales prin subiect (copilaria si adolescenta intr-o tara comunista), tot acest proiect trezeste admiratie si propune o reteta de literatura care s-ar putea sa aiba un real succes de public (romanesc si poate nu doar romanesc, daca ne gindim la succesul filmului Good bye, Lenin!).
Initiativa lor e contaminanta, efortul de recuperare a unui trecut comun, din care toti am apucat o felie mai mare sau mai mica, e un demers care nu va ramine fara replici si in care ne regasim foarte multi din aceeasi familie. Cel putin cei care avem azi macar 20 de ani.
Textele lor indeamna cititorul la o rememorare analitica a ce a insemnat comunismul in viata fiecaruia, la decriptarea acelor coduri pe care fiecare le-am internalizat chiar si in urma unui contact minimal cu lumea si cu pseudo-valorile regimului.
Intr-o societate mai putin uituca, ma