In Romania postdecembrista, comunitatea maghiara a fost cea care s-a mobilizat cu promptitudine, reorganizindu-si structurile civile si chiar politice, pentru asigurarea identitatii ca minoritate. Timp de aproape 14 ani, cu o structura unitara, de monolit, maghiarii din Romania s-au afirmat ca o forta politica deloc de neglijat, asigurindu-si reprezentarea parlamentara permanenta pina astazi.
Uniunea Civica Maghiara incurca planurile UDMR la locale; Tinta UDMR a devenit atingerea pragului electoral pentru parlament
In Romania postdecembrista, comunitatea maghiara a fost cea care s-a mobilizat cu promptitudine, reorganizindu-si structurile civile si chiar politice, pentru asigurarea identitatii ca minoritate. Timp de aproape 14 ani, cu o structura unitara, de monolit, maghiarii din Romania s-au afirmat ca o forta politica deloc de neglijat, asigurindu-si reprezentarea parlamentara permanenta pina astazi. Mai mult, in ultimii ani, cu un grup parlamentar puternic si disciplinat au reusit sustinerea guvernului socialist minoritar, printr-o colaborare din care au reusit sa obtina multe privilegii in favoarea comunitatii.
Apropierea anului electoral, a alegerilor locale si parlamentare, a adus si zdruncinarea unitatii maghiarilor, prin crearea diferitelor forme alternative la reprezentanta legitima a comunitatii, UDMR.
Pe baza principiilor de baza ale democratiei, dreptul la libera asociere, cel de a alege ale populatiei maghiare, dar si a pluripartidismului intern al comunitatii, politicienii radicali din UDMR au creat Consiliul National Maghiar din Transilvania si pe cel al Tinutului Secuiesc, asigurind opinia publica maghiara ca nu se vor constitui ca o forta concurenta a Uniunii in alegeri, aparind astfel reprezentarea minoritatii maghiare in Parlamentul de la Bucuresti. Falsa declaratie a iesit la iveala o data cu infiintarea Uni