Pina acum doi ani, oricit de dificila ar fi fost situatia financiara a unei societati de stat, primele de Paste erau batute in cuie. Incepind din 2002 insa, dupa ce Fondul Monetar International (FMI) a atentionat autoritatile de la Bucuresti ca depasesc sistematic fondurile de
Pina acum doi ani, oricit de dificila ar fi fost situatia financiara a unei societati de stat, primele de Paste erau? batute in cuie. Incepind din 2002 insa, dupa ce Fondul Monetar International (FMI) a atentionat autoritatile de la Bucuresti ca depasesc sistematic fondurile de salarii aprobate, managerii multora dintre companiile nationale au schimbat regula, anuntind ca elimina primele. Nici functionarii publici nu vor primi bani in plus cu ocazia Sarbatorilor de Paste, in timp ce companiile cu datorii n-au nici o sursa de bani pentru a plati bonificatii. (Mihaela Balea, Gabriela Palade)
?In administratie nu se dau prime de Paste - nici la ministere, primarii, prefecturi sau alte institutii. Potrivit unei ordonate, exista doar un fond de premiere, care se acorda celor care se evidentiaza?, ne-a spus Romeo Postelnicu, presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. Si de la Biroul de presa al Ministerului Administratiei am aflat ca, potrivit OUG 123 din decembrie 2003, ?fondul de premiere se acorda angajatilor din administratie astfel: 10% din salariu pentru functiile publice si 2% pentru persoanele contractuale?. In schimb, nu mai exista prime de Paste sau de Craciun. Institutiile care dispun, separat de fondurile de la bugetul de stat, de alte venituri din surse de? autofinantare, pot acorda prime daca acestea sint negociate prin Contractul Colectiv de Munca. ?Noi nu avem negociate decit prime de Craciun, de Paste - nu?, am aflat de la Autoritatea pentru reglementarea serviciilor de gospodarire comunala.
Potrivit legilor in vigoare, nici angajatii intrep