Sefii diplomatiilor din cele 26 de state membre ale NATO, printre care si Romania, au asistat apoi, in Curtea de Onoare a Cartierului General al NATO, la intonarea imnurilor de stat si la ridicarea drapelelor nationale ale celor sapte noi state membre. Ministrii de externe ai noilor membri erau vizibil miscati.
Noii membri, la catarg
Cite doi militari din fiecare nou stat membru au ridicat pe catarg, in ordinea alfabetica a noilor membri si intr-o atmosfera solemna, drapelul de stat din tara pe care o reprezentau. In acordurile imnului national al Romaniei, doi militari romani, apartinind Regimentului 30 Garda si Protocol, sergentul major Voicu Razvan si sergentul Mihai Daniel, in tinuta de gala, au inaltat tricolorul romanesc alaturi de drapelele celorlalte state NATO. La incheierea ceremoniei, reprezentantii celor noi sapte state membre ale Aliantei Nord-Atlantice s-au felicitat reciproc, primind, de asemenea, urarile de bun venit ale mai vechilor membri.
Arborarea drapelelor nationale la Cartierul General al NATO de la Bruxelles a fost precedata luni, 29 martie, la Washington, de ceremonia de depunere a instrumentelor de aderare la Tratatul Nord-Atlantic de catre prim-ministrii celor sapte state invitate, la care a luat parte si premierul roman Adrian Nastase.
Sub umbrela Aliantei
Romania a dobindit, cu aceasta? ocazie, din punct de vedere juridic, statutul de membru al NATO. Din acel moment, noii aliati s-au aflat sub ?umbrela? sistemului de aparare colectiva al Aliantei, fapt marcat simbolic prin trimiterea a patru avioane F-16 ale aviatiei belgiene in spatiul aerian al Lituaniei. Ceremonia de arborare a drapelelor de stat la sediul Aliantei de la Bruxelles a fost urmata de o reuniune festiva a Consiliului Nord-Atlantic, la care au participat ministrii de externe ai celor 26 de state membre. Cu acest prilej, Mircea Geoa