Reprezentanti ai Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului-Comitetul Helsinki (APADOR-CH) au criticat foarte dur incalcarea a numeroase drepturi civile ale minorei Madalina Dumitru. Gabriela Stefanescu, important membru al conducerii APADOR-CH, este de parere ca ?publicarea jurnalului intim al minorei este de-a dreptul uluitoare. Nu-mi imaginez absolut deloc ca fata a fost de acord sa se faca publice acele date, daca este adevarat ca ele apartin jurnalului ei intim. Nu stim exact cum a ajuns acest jurnal la cunostinta opiniei publice, dar, daca i-a fost luat intr-un fel sau altul, este vorba despre o incalcare evidenta a dreptului la viata privata. Este inca o violare a drepturilor acestei minore si, dupa cite se vede, lista acestor violari se mareste vazind cu ochii. Cred ca in acest caz este vorba si de o privare de libertate, intrucit fata a fost tinuta la Parchet, nu stim cit, de acolo a fost transportata sub escorta la IML, de parca ar fi fost o criminala periculoasa, inconjurata de mascati si trupe speciale - inca putin si chemau si trupele NATO. Totul este, in primul rind, o continua incalcare a diverselor drepturi ale omului (dreptul la libertate, dreptul la aparare, dreptul la un proces corect) si, in al doilea rind, in ce o priveste strict pe aceasta fata, incalcarea dreptului la viata privata?, e de parere reprezentanta APADOR-CH.
Prevederi ale Conventiei ONU privind drepturile copilului, la care Romania este parte
Art. 1. - In sensul prezentei conventii, prin copil se intelege orice fiinta sub virsta de 18 ani, cu exceptia cazurilor cind, in baza legii aplicabile copilului, majoratul este stabilit sub aceasta virsta.
Art. 3. - 1. In toate deciziile care ii privesc pe copii, fie ca sint luate de institutii publice sau private de ocrotiri sociale, de catre tribunale, autoritati administrative sau de organe legislative, interes