Oua, iepurasi de ciocolata, drob, ciorba, stufat din carne de miel, cozonac, pasca, vin... Toate sunt gustoase, dar in acelasi timp pot fi foarte periculoase, daca mancam si bem mult, mai ales dupa un post alimentar sever. Din punct de vedere nutritional, oul este un aliment extrem de valoros. In albus se gaseste proteina pura - albumina, considerata de FAO proteina etalon. Se stie ca proteinele sunt decisive in perioadele de dezvoltare ale copilului si adolescentului si pentru mentinerea sanatatii adultului.
OPINII. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), spune ca âunei persoane sanatoase i se recomanda doua-trei oua pe saptamana, mai ales in perioadele reci, cand amelioreaza absorbtia calciului, diminuand riscul de osteoporoza". Oul contine vitamina B12, o vitamina foarte rara care joaca un rol important in prevenirea anemiei feripriva provocata de carenta de fier, frecventa la copii si femei insarcinate.
VALOROS. Contrar unor pareri, oul de rata nu-i cu nimic mai prejos, din punct de vedere nutritiv, fata de oul de gaina. Dimpotriva, oul de rata este superior celui de gaina prin aportul de calorii, calciu, fier, vitamine D si B12.
Oul este alimentul care aduce beneficii substantiale omului. Prin aportul de vitamina D ajuta la asimilarea calciului. El amelioreaza fertilitatea masculina, protejeaza vasele de sange. Prin vitamina B12 previne multe boli severe ale sistemului nervos, iar in cazul femeilor insarcinate oul protejeaza sistemul nervos al fatului.
MEDICAMENT. Cu un anumit grad de exagerare despre ou s-a spus ca dimineata e medicament, la pranz e aliment, iar seara otrava. Aceasta presupune ca nu trebuie mancate seara, deoarece fiind foarte bogat in elemente nutritive el da de lucru organismului intr-un moment nepotrivit. âPentru a nu face indigestie, mai ales dupa po