Unele promisiuni ale guvernului ungar care vizau sprijinirea maghiarilor de pretutindeni s-au naruit o data cu includerea Ungariei in Uniunea Europeana. Drepturile garantate de legitimatiile de maghiar nu inseamna acordarea de favoruri la trecerea frontierei, pentru ca, in ciuda acordurilor romano-ungare, legislatia europeana include si romanii, si maghiarii din Romania in aceeasi categorie a ?stranierilor?, iar maghiarii romani devin, si ei, vrind-nevrind, ?maghiari de mina a doua?. Fiecare cetatean roman de etnie maghiara trebuie sa plateasca, incepind cu 1 mai 2004, la fel ca oricare roman sau alt etnic din Romania, dublul sumei stabilite anterior aderarii, si anume 100 de euro pentru fiecare zi petrecuta in Spatiul Schengen (in loc de 50 de euro), dar nu mai putin de 500 de euro. Alte conditii stabilite prin legislatia europeana vizeaza detinerea unui bilet de calatorie dus-intors si a unei asigurari medicale pentru intreaga perioada a sederii.
Potrivit declaratiilor consulului general al Ungariei la Cluj, Excelenta Sa Cseh Aron, ?conditiile de trecere a frontierei ungare sint unice pentru toti cetatenii romani, indiferent de etnie. Teoretic, orice cetatean roman detinator al unui pasaport valabil poate sa intre pe teritoriul Ungariei, daca respectivul nu are interdictie in urma unor antecedente infractionale comise pe teritoriul ungar?.
Excelenta Sa a subliniat ca ?legitimatia de maghiar nu este un document de trecere a frontierei, ca atare nu atrage dupa sine nici un fel de tratament diferential la trecerea frontierei, ea asigurind posesorilor anumite facilitati si avantaje doar pe teritoriul Ungariei, asa cum sint stabilite printr-un acord bilateral maghiaro-roman?.
?Ungaria vrea vecini puternici?
Excelenta Sa Cseh Aron a reluat promisiunile oficialilor unguri privind sprijinirea Romaniei in accederea in structurile UE. ?