Europa a facut la Bruxelles un nou gest de mare deschidere catre Romania: intr-un document oficial, asumat de sefii de state si de guvern ai celor 25 de state membre, se reafirma "obiectivul comun al Uniunii de a primi Romania si Bulgaria ca membri ai UE in ianuarie 2007, daca sunt pregatite".
Mai mult, desi Romania nu a incheiat negocierile de aderare, avand inca in discutie sase capitole - cele mai dificile -, tara noastra va incepe, luna viitoare, impreuna cu Bulgaria - care si-a terminat temele - si Uniunea Europeana, negocierile privind Tratatul de aderare.
Tratatul urmeaza a fi semnat la inceputul lui 2005, dupa care va urma procesul de ratificare a acestuia de catre parlamentele statelor UE. La capatul acestui proces, Romania si Bulgaria vor fi declarate admise in UE. Pana si posibila clauza de monitorizare ce permite amanarea integrarii cu maximum un an nu mai constituie o problema.
Europa ne inscrie astfel la examenul de diploma, prin inceperea negocierilor pentru Tratatul de aderare, in paralel cu negocierile de inchidere a capitolelor, chiar daca mai avem de trecut niste corigente. Nu s-a intamplat ceea ce ne temeam cel mai mult: punerea Romaniei si Bulgariei in rand cu Turcia, fapt care ar fi putut amana integrarea cu cateva decenii.
Decizia liderilor din tarile UE de a se lua efectiv Romania in carca, poate avea, intr-o anumita proportie, si considerente subiective. Acestea tin de relatiile bune pe care Bucurestiul le are astazi cu cele mai multe capitale europene. In plus, exista si un dialog sustinut cu reprezentantii administratiei europene de la Bruxelles.
Desigur, insa, deciziile internationale de o asemenea importanta au la baza in primul rand interesele. Or, acest interes european se manifesta acum fata de Romania si Bulgaria. Europa unita, ce se naste astazi sub ochii nostri, a fost gand