Potrivit unui studiu efectuat de HTC, asupra a doua locuinte (apartament cu 4 camere, 3 persoane), una conectata la RADET, iar cealalta cu centrala termica individuala, s-a constatat ca se pot economisi anual 48% din costuri in cazul centralei termice individuale.
Pentru a se putea determina valorile exacte au fost luate in calcul consumul de gaz, energie electrica si apa rece in cazul centralei individuale si consumul de incalzire, apa calda si apa rece pentru sistemul central de incalzire.
Astfel, la termoficare costurile s-au ridicat, anul trecut, la aproximativ 18 milioane de lei, in timp ce pentru centrala de apartament consumul a fost mai putin de 9,5 milioane de lei.
Conform datelor Ministerului Administratiei si Internelor, prezentate, ieri, de catre nou infiintata Asociatie de Producatori si Importatori de Centrale Termice (APICT), numarul apartamentelor racordate la incalzirea centralizata a scazut, in perioada 2000 – 2004, cu aproape 800.000, de la 2,7 milioane la 1,9 milioane.
Rebransarile impuse de Guvern in 2002 au avut efecte de scurta durata. In 2003, numarul debransatilor a scazut cu 20.000, insa primele trei luni ale acestui an au consemnat o crestere galopanta, aproape 200.000 de proprietari renuntand la serviciile publice.
Potrivit directorului executiv al HTC, Daniela Sofia, principalele cauze ale debransarilor se datoreaza cresterii pretului gigacaloriei, a calitatii inferioare a sistemului centralizat, cat si procesului lent de contorizare a blocurilor. Pe de alta parte, Sofia a precizat ca si aparitia centralelor de apartament constituie un factor important in decizia persoanelor de a se debransa.
Potrivit unui studiu efectuat de HTC, asupra a doua locuinte (apartament cu 4 camere, 3 persoane), una conectata la RADET, iar cealalta cu centrala termica individuala, s-a constatat ca se pot economisi