Inscrierile la facultati s-au terminat sau sint in curs de finalizare la majoritatea universitatilor. Absolventii de liceu s-au orientat si in acest an catre profilurile de administratie publica, comunicare, geografie, stiinte politice, drept si economie. Printre preferintele noi se numara si specializarile de la Academia de Politie. Aproape nimeni nu se mai intereseaza de Politehnica.
Cele mai rivnite profiluri din toata tara par sa fie, la aceasta ora, cele de comunicare, geografia turismului si de la Academia de Politie. Sint studenti care, ca si in anii trecuti, s-au inscris la 5, 6, chiar 7 facultati deodata.
Ei vor opta pentru una sau chiar doua forme de studii dupa ce vor finaliza toate examenele de admitere. Surprinzator, anul acesta fetele care candideaza la Academia de Politie sint mai bataioase decit baietii: 26 de tinere concureaza pentru un loc la arma politie. Baietii sint ceva mai relaxati: ?doar? 12 pe loc. Explicatia concurentei mari este data de profilul unic pe tara al academiei.
Conducerea institutiei sustine insa ca afluenta tinerilor s-ar datora si faptului ca academia este printre putinele universitati care inca mai asigura un loc de munca la finalizarea studiilor. Sint inca la mare pret facultatile de administratie publica (25 pe loc in Bucuresti), stiinte politice (6,8 pe loc in Bucuresti), de drept (6,66 pe loc la Timisoara) si cele cu profil economic (6,46 pe loc - cea mai mare concurenta, la finante - ASE Bucuresti). Continua sa creasca tendinta de specializare in domeniul economiei rurale si al medicinei veterinare (5,13 pe loc in Bucuresti).
Exista o concurenta serioasa si la institutiile unde s-a intrat greu dintotdeauna: medicina (2,46 pe loc), stomatologie (4,3 pe loc), arhitectura (3,9 pe loc la Cluj), filozofie (3,23 pe loc), carora li se adauga jurnalismul (3,58 pe loc) si kinetoterapia