Scaderea de doua ori in decurs de o luna de catre Banca Nationala a dobanzii de interventie, dar si lansarea pe piata de catre Ministerul Finantelor a unor titluri de stat cu o dobanda ceva mai mica nu au dat un semnal suficient de puternic pentru reducerea dobanzilor bancare.
In timp ce unii bancheri se gandesc sa diminueze putin dobanzile atat la credite, cat si la depozite, altii nici nu iau in calcul o asemenea varianta. Aceasta in conditiile in care nu putine au fost recomandarile de scadere mai "consistenta", care au venit chiar din partea primului-ministru Adrian Nastase.
Efectele, insa, sunt palide - o scadere de cel mult 2%, nu prea curand, iar marja dintre dobanzile la depozite si cele la credite se va mentine la acelasi nivel foarte ridicat. Concluzia este clara: romanii vor continua sa contracteze imprumuturi la dobanzi mari si sa-si depoziteze banii la banci primind dobanzi destul de mici.
Raiffeisen are in plan o scadere a dobanzilor
Rasvan Radu, vicepresedintele Raiffeisen Bank, spune ca institutia bancara pe care o conduce are in plan o scadere a dobanzilor, undeva prin toamna, iar procentul final va depinde de miscarile pietei: "Noi intentionam sa operam o scadere a dobanzilor, insa asteptam cel mai bun moment pentru a face acest lucru. Modificarile vor viza atat dobanzile la credite, cat si pe cele la depozite.
Cat priveste procentul, nu va pot spune o cifra exacta, insa noi nu facem scaderi nesemnificative, adica sub 1%, deoarece costurile de ajustare sunt mult prea mari. In consecinta, aceasta scadere va fi de cel putin 1%".
BRD asteapta o noua interventie a Bancii Nationale
Bogdan Baltazar, BRD-SocGen, respinge din start orice posibilitate de scadere a dobanzilor, fie ca este vorba de credite sau depozite atata timp cat BNR nu opereaza o noua scadere a dobanzii de interventie: "Titlurile d