De la declansarea privatizarii, respectiv din 1992 si pana in prezent, statul roman s-a lipsit "de bunavoie" de sume fabuloase pe care le-a facut uitate prin acte normative date adeseori la gramada si in mare graba.
Tinute departe de ochii opiniei publice, cifrele arata ca in decurs de 12 ani, guvernele care s-au tot perindat la putere au acordat ajutoare de stat de tot soiul fara a putea fi acoperite nici pe departe de incasarile efective din vanzarea pachetelor de actiuni. Numai industria siderurgica a inghitit 2,269 miliarde dolari, aproape 75.000 miliarde lei, jumatate din suma revenind Sidex.
Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Mircea Ursache, spune ca, din 2002 incoace, odata cu adoptarea Legii 137 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii, statul s-a lipsit de 20.444 miliarde lei (mai bine de 700 milioane dolari), sume ce reprezinta obligatii bugetare, dobanzi aferente, esalonari la plata sau conversii in actiuni.
Aceasta in conditiile in care. in perioada 2001-aprilie 2004, fosta APAPS a incasat din privatizare putin peste 11.000 miliarde lei. De altfel, sumele totale incasate din privatizarile efectuate de FPS sau APAPS in 12 ani se cifreaza la 36.662 miliarde lei, cu mult sub jumatate din valoarea ajutoarelor de stat acordate. Calculele arata ca statul a pierdut in acesti 12 ani aproape 60.
000 de miliarde lei. Diferenta care este destul de greu de vazut "cu ochiul liber" din moment ce datoriile se sterg pe sest, iar rareori sumele sunt date publicitatii. Mai mult, atunci cand se comunica sumele obtinute dintr-o privatizare sunt puse la gramada contravaloarea actiunilor cu angajamentele investitorului pe multi ani.
Mircea Ursache sustine ca mai bine de 90% dintre societatile privatizate pana in acest moment au beneficiat de ajutor din partea statului,